licentie

Creative Commons-Licentie
De kunst van mijn leraarschap van Mauro Zuppelli is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op meestermauro.blogspot.nl.

dinsdag 31 mei 2016

GLVF Park in herfstsferen

1. Onderwijsdoel
Doordat ik niet bij deze lessen kon zijn zet ik nu een GLVF op waarin ik laat zien hoe ik deze les aan mijn stageklas zou geven:

Betekenis :
Tijdens deze les schilderen de kinderen met plakkaatverf een park in herfstsferen. De kinderen weten dat de bladeren in de herfst van kleur veranderen en dat een park er anders uitziet dan in de zomer. Bij deze les zien ze met welke kleuren ze dit aantonen.

Vorm       :
De opdracht is tweedimensionaal, maar door gebruik van o.a. overlapping, lijnperspectief en grootte van onderdelen moet ruimtesuggestie worden gecreëerd. We hebben een klassikale werkvorm waarbij de kinderen schilderen met plakkaatverf.


Materiaal/techniek:
Bij deze opdracht wordt gewerkt met kwasten, plakkaatverf, potlood en papier. Met potlood wordt eerst een schets gemaakt, waarin alleen de vaste lijnen worden getekend. Wanneer dit naar tevredenheid is gedaan wordt met plakkaatverf het schilderij verder vormgegeven en gekleurd. Hierbij wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren en het oefenen met nauwkeurig overlappen, zonder dat kleuren daar ongewild bij vermengen. De grote lijnen moeten na het schetsen
goed duidelijk zijn, omdat na het verven weinig meer kan worden aangepast.


Beschouwing:
Gezien de hoeveelheid parken in Utrecht vraag ik de kinderen die eerst te omschrijven. Hoe ziet bijvoorbeeld het Wilhelmina park er door de seizoenen heen uit? Naast deze verwijzing naar de parken in de omgeving laat ik ook foto's zien van verschillende parken tijdens de herfst. De kinderen moeten hierbij zien dat er verschillende soorten parken zijn en dus ook verschillende manieren om een park vorm te geven.

Werkwijze:
De kinderen werken met de combinatie verf en water. Eerst schetsen ze in grote lijnen hun park, waarbij de focus ligt op de indeling en plaatsing op het vlak. Hierbij moeten ze al besluiten waar en hoe ze bijvoorbeeld overlapping en lijnperspectief gaan inzetten. Na het schetsen kiezen de kinderen welke kleuren ze nodig hebben en proberen al wat mengsels uit. Met water kunnen ze kleuren laten vervagen. Door niet te nat te verven droogt het snel en kunnen ze er met een nieuwe laag eventueel overheen. Ook moeten ze door hun techniek bladeren kunnen vormgeven, dus zullen ze lange halen moeten afwisselen met korte puntjes en streepjes.

Onderzoek:
De kinderen proberen kleuren uit, onderzoeken hoe ze ruimtesuggestie op een natuurlijke wijze kunnen creëren en vinden uit hoe ze een park vol met gevallen bladeren duidelijk kunnen afbeelden. Ze kijken naar verschillende opties om te mengen en bepalen hoe een park in herfstsferen in hun hoofd er uit ziet en hoe ze dit beeld kunnen overbrengen op een ander.

2. Lesopbouw
Oriëntatie:

- Introductie,
Elk jaar rond het einde van september kunnen we steeds minder zonder jas naar buiten. Er komt een koude wind, bomen beginnen kaal te worden. De herfst begint. Waar denken de kinderen aan bij de herfst?(Hierbij kunnen we een mindmap maken).

- Informatie
Na het maken van de mindmap vraag ik de kinderen om mij iets te vertellen over de verschillende parken in Utrecht, hoe zien deze er uit in de herfst? Hebben ze hier een beeld bij? Daarna laat ik ze enkele foto's van parken zien die in herfstsferen verkeren en laat de kinderen hierbij benoemen waaraan nu zo goed te zien is dat het herfst is. Hierbij moeten de kleuren regelmatig terugkomen.
- Instructie
De kinderen gaan vandaag ook een park schilderen. Ze mogen hun eigen park bedenken maar wat terug moet komen is dat dit park in herfstsferen verkeerd. Hierbij moet ook diepte worden gecreëerd, dus ze moeten gebruik maken van groot/klein, de plaats op het papier of overlapping. Daarnaast moeten ze mengels gaan uitproberen die herfstkleuren laten zien. Ze mogen alle kleuren mengen, maar moeten wel zuinig en nauwkeurig te werk gaan.

Begeleiding:
De kinderen werken zelfstandig op hun plek. Om het risico op verfvlekken te verkleinen moeten ze op hun plek blijven, bij vragen steken ze hun hand op. Ik loop langs om te helpen bij de dieptesuggestie of kleurkeuze, wanneer een kind vastloopt. Mijn hulp moet beperkt blijven om niet te veel voor te kauwen, bij vragen suggereer ik enkel een manier om zelf tot een oplossing te komen( Bijv.: Welke kleur heb je in je hoofd? Op welke kleuren lijkt dit?)


Afronding:
Aan het einde vergelijken we de schilderijen. Welke kleuren zien we bij de meeste schilderijen terug? Wie heeft er soms juist voor een andere kleur gekozen en waarom? Werkte deze kleur ook?  En hoe hebben de leerlingen hun kleuren gemaakt?
Daarnaast kijken we naar hoe de leerlingen dieptesuggestie hebben gecreëerd. Welke manieren hebben ze gebruikt?  
Daarna leggen de leerlingen hun schilderij te drogen in de vensterbank en maken we met zijn allen de kwasten schoon. De overige spullen worden weggegooid of opgeruimd en de groepjes worden helemaal leeggemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten